DIY – Terrasopbouw onder de lentezon

De lente is helemaal in het land en zo dus ook de zonzalige momenten op je terras. Jij bent hier uiteraard helemaal klaar voor, maar is je terras dat ook? Kan je terras een opfrisbeurt gebruiken of heb je helemaal nog geen terras? Schiet dan in actie en leg je terras makkelijk zelf aan met deze DIY-tips. Want wanneer je een terras plaatst zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de opbouw van je buitenvloer.  

TERRAS OP VOLLE GROND? 
DRAINERENDE OPBOUW 

Wil je dat je terras de tand des tijds en vooral de koude Belgische winter overleeft? Je wil natuurlijk niet dat je tegels en voegen na enkele jaren loskomen. De oorzaak hiervan is vaak dat water zich tussen de voegen een weg baant onder de tegels. De oplossing? Een drainerende terrasopbouw

Stap 1: graaf de ondergrond minstens 40cm diep uit. 

Stap 2: plaats een drainerende steenlaag. Tril de steenlaag vervolgens aan met een trilplaat. Dit is een belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan. 

Stap 3: vervolgens leg je een laag korrelbeton of magere beton die je opnieuw aantrilt met een trilplaat.

Stap 4: plaats de chape met een hellingsgraad van 1,5% van de woning verwijderd. Dit is belangrijk voor de afvloeiing van het water. Laat de chape vervolgens 28 dagen lang uitdrogen en uitwerken. 

Stap 5: koos je voor een keramische tegel? Maak gebruik van Tilestone Ecoflex Ultra  om een dubbele verlijming aan te brengen. Bij een terrastegel uit natuursteen, heb je de keuze uit Tilestone Ecoflex Ultra of witte mortel.

Download hier de technische fiche

TERRAS OP BETONNEN ONDERGROND 
NIET-ONDERKELDERD 

Omdat beton niet erg poreus is, blijft water er makkelijk op staan. Hierdoor is het risico groter dat je terras tijdens de wintermaanden opvriest. Wil je dit absoluut voorkomen? Dan zorg je er best voor dat er voldoende waterafvoer is. 

Stap 1: eerste rol je een drainagemat af op de betonnen ondergrond. Let op: verlijm deze niet.

Stag 2: vervolgens leg je een gewapende chape van minimum 5cm dik met een helling van minimaal 1,5cm per meter. Zorg ervoor dat deze helling van de woning weg loopt, zodat het water probleemloos van je woning wegvloeit.   

Stap 3: heb je gekozen voor een  keramische terrastegelDan gebruik je Tilestone Ecoflex Ultra om een dubbele verlijming aan te brengen. Geen keramische tegel gekozen, maar wel een tegel uit natuursteen? Dan kan je ook kiezen voor een laag witte mortel om de tegels in te plaatsen. 

Download hier de technische fiche 

VRAAG ADVIES
NIK – technisch expert bij Impermo

Heb je nood aan advies in verband met de plaatsing van je terrasWeet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen of heb je specifieke vragenIk deel mijn jarenlange ervaring graag. Contacteer me via Nik@impermo.be 

Navigate through our posts
Previous Next Go to all blogs