In Japan ontdekten ze eeuwen geleden al het geheim van een relaxte mindset: wabi sabi. Deze levensfilosofie omhelst de imperfectie. Met een focus op asymmetrie, authenticiteit en de natuur accepteert wabi sabi dat niets blijft zoals het is.
In onze drukke, met informatie overladen dagen kunnen we allemaal wel een beetje wabi sabi gebruiken. Een interieur geïnspireerd op deze gedachtegang kan daarbij helpen!

We hebben het allemaal druk, druk, druk. Onze prestatiegerichte maatschappij verstoort onze mentale veerkracht. Je bent overal bereikbaar, informatie is overal beschikbaar. Om die drukte te counteren, zijn we allemaal op de minimalistische interieurtrend gesprongen. Een minimalistisch interieur zonder afleiding helpt ons om weer zen te worden. Maar na een lange werkdag je interieur perfect op orde houden? Ook dat vraagt tijd en geeft stress. Daarom mag het bij wabi sabi allemaal wat gemoedelijker zijn. Niet perfect, maar ook niet rommelig. Je linnen lakens mogen gerust wat kreuken bevatten. En laat die magazines maar rondslingeren op de salontafel, als dat betekent dat je van wat extra me-time kan genieten.


Me-time en genieten kan bijvoorbeeld met een wandeling in de natuur. Ook de natuur maakt zich niet druk om asymmetrie, onvolmaaktheden of de tijd. Sterker nog, de natuur toont ons dat veel dingen net mooier worden met de tijd. Want zeg nu zelf, een eikenboom van honderden jaren oud bezit een statigheid waar een jonge telg niet tegenop kan.
Deze puurheid weerspiegelt zich in het aards kleurpalet en de natuurlijke materialen die binnen deze nieuwe woonstijl worden gebruikt. Liefst in hun meest rauwe, grillige vorm. Denk maar aan jutte, hout en bamboe.

Ook door slijtage worden dingen mooier. Die slijtage maakt elk voorwerp uniek, want geen enkel materiaal slijt op dezelfde manier. Niets blijft zoals het is. Oxideren van koper zorgt voor een roodbruine kleur die na verloop van tijd weer overgaat naar turquoise. Vertoont het glazuur van je koffietas haarfijne scheurtjes? Ook dat is wabi sabi. Slijtage zorgt voor authenticiteit, oprechtheid en individualiteit.

WABI SABI VOLGENS IMPERMO
Hoe je interieur jou tot rust brengt

Het zit in de knoop
Denk jij bij parket ook meteen aan eikenhout? Het is hard en duurzaam en daarom een favoriet onder de parketvloeren. Afhankelijk van de behandeling en de aanwezige structuur in het hout, zal je meteen een heel specifieke eigenheid bekomen die bij het ene parket al wat ruwer en bonter zal zijn dan bij het andere. Zo haal je de natuur letterlijk naar binnen.

Met dank aan Moeder Aarde
Net zoals hout, is natuursteen een levend product. Hierdoor zal er doorheen de jaren een patina op je natuursteen verschijnen. Dit is een natuurlijke beschermlaag, ontstaan uit zeep, water en vuil, die je steen een intensere kleur bezorgt.

Een grillige vorm, zei je?
De Zellige is een Marokkaanse handgemaakte tegel die schoonheid en authenticiteit uitademt. Het manuele karakter van het productieproces zorgt niet alleen voor de kenmerkende onregelmatigheden in het glazuur en de randen, maar ook voor de variatie in kleurtinten. Dit maakt elk tegeltje uniek.

Ga zelf aan de slag
Altijd al een cursus pottenbakken willen volgen? Dit is je kans! Een perfect rond kommetje is immers niet meer de standaard. Er mag gerust een hoekje af zijn! Of geef je meubels een used look. Een makkelijke manier is om diverse kleuren verf aan te brengen en de lagen daarna lichtjes – of wat ruiger – af te schuren.

Navigate through our posts
Previous Next Go to all blogs